El Caniche i el Cocker, entre les races més propenses a tenir cataractes


Gràcies als avenços tecnològics i científics en els últims anys en el camp de l’oftalmologia veterinària, és més fàcil detectar i prevenir certes patologies oculars.

perros-patologias-catarata-glaucoma

Foto: Jim’s Photo1

L’IVO, Institut Veterinari Oftalmològic pioner en la prevenció, diagnòstic i tractament de les afeccions oculars en les mascotes, ha elaborat una llista de les patologies oculars que afecten a algunes de les races de gossos més comuns. La finalitat no és altra que la de conscienciar la societat de la importància de visitar l’oftalmòleg de manera periòdica:

Carlino-pug

Carlino o pug. Foto: Raúl Hernández González

  • Carlino o Pug: tot i ser una raça que no sol desenvolupar moltes malalties, sí que pot desenvolupar malalties genètiques com la cataracta, opacitat total o parcial del cristal·lí que poden causar ceguesa. L’únic tractament existent és la cirurgia, sent efectiu en un 90-95 % dels casos. Altres patologies: glaucoma, l’entropió o la uveïtis.
  • Caniche Toy: tot i ser una raça que no sol desenvolupar moltes patologies, sí que pot desenvolupar malalties genètiques com ara la cataracta, opacitat total o parcial del cristal·lí que pot causar ceguesa. L’únic tractament existent és la cirurgia, sent efectiu en un 90-95 % dels casos. Altres patologies: glaucoma, el entropió o la uveïtis.
  • Shih Tzu: a causa de la grandària dels seus ulls, aquesta raça és susceptible de tenir problemes oculars, entre ells la conjuntivitis, inflamació normalment bacteriana de la conjuntiva, membrana transparent que recobreix part del globus ocular i la porció interna de les parpelles. Si s’observa secreció als ulls de la mascota, inflamació o ulls vermells, s’ha d’acudir a l’oftalmòleg perquè pugui aplicar el tractament més adequat, que solen ser medicaments que redueixen la inflamació i combaten el bactèria. Altres patologies: cataractes, úlceres corneals o problemes a les pestanyes.
  • Golden retriever: aquest tipus de gossos solen ser susceptibles a patir malalties hereditàries, incloent les oculars, com ara l’entropió, malaltia on la parpella es gira o s’inverteix cap a dins i les pestanyes poden irritar la còrnia, provocant úlceres i fins i tot ceguesa. Si s’observas que el gos presenta llagrimeig continu, conjuntivitis o té les parpelles tancades constantment , s’ha d’anar a l’oftalmòleg. El tractament és quirúrgic amb una taxa elevada d’èxit. Altres patologies: cararactes, l’ectropí o atròfies progressives de la retina.
  • Cocker Spaniel: aquesta raça té una major predisposició a tenir glaucoma, augment de la pressió intraocular que produeix una degeneració del nervi òptic i la retina, i que pot causar ceguesa irreversible si no es tracta a temps. Com que aquesta malaltia és asimptomàtica, el seu diagnòstic s’ha de fer mitjançant un control oftalmològic. Altres patologies: cataractes, la conjuntivitis o l’ull sec.

Encara que les mascotes no pertanyin a alguna d’aquestes races, l’IVO adverteix de la importància detectar a temps qualsevol malaltia ocular i aconsella portar a les nostres mascotes de forma periòdica a l’oftalmòleg.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *