L’IVO aconsella revisar la visió de les mascotes per prevenir el glaucoma


El glaucoma és una malaltia ocular que pateixen milions de persones a tot el món però, i els animals? Poden tenir aquesta patologia?

Photo: Rocket

Foto: Rocket

Des de l’IVO s’ha volgut conscienciar les persones de la necessitat que els seus animals de companyia visitin l’oftalmòleg de manera periòdica. El motiu no és altre que el de diagnosticar i prevenir a temps aquesta malaltia que, de no tractar a temps, pot ocasionar ceguesa.

I és que el glaucoma és una patologia que no dóna símptomes fins que no està molt avançada, danyant progressivament el nervi òptic. En el cas dels gossos i els gats el glaucoma pot tenir causes genètiques (glaucoma primari) o aparèixer després d’un traumatisme o una malaltia (glaucoma secundari).

Els Cocker, el Bichón Maltés o el Bulldog Francès, entre les races més predisposades a desenvolupar glaucoma

En els gossos, és més habitual el glaucoma primari o genètic. Races com els Cocker, el Bichón Maltès o el Bulldog Francès estan més predisposats a desenvolupar aquesta malaltia. En els gats, en canvi, el glaucoma secundari sol ser més comú i sol està ocasionat per altres problemes com les uveïtis cròniques o luxacions de cristal·lí.

L’augment de la pressió ocular provoca danys irreversible en el nervi òptic

En el cas del glaucoma primari, es deu a causes genètiques o anatòmiques que impedeixen la correcta circulació de l’humor aquós dins de l’ull. L’humor aquós és un líquid que banya les estructures oculars i es va renovant contínuament per mantenir les propietats òptiques de l’ull. Es fabrica en una part de l’ull i s’elimina l’altra, però en alguns casos pot haver-hi dificultats per a la sortida, de manera que l’excés de líquid provoca un augment de la pressió intraocular, i un dany irreversible del nervi òptic.

La revisió oftalmològica, única manera de prevenir el glaucoma

Per tractar aquesta malaltia, detectar-lo a temps és fonamental ja que la visió perduda no es recupera. Actualment, l’únic factor de risc conegut és la pressió intraocular alta, que es pot evitar en mitjançant tractaments mèdics i quirúrgics que tenen com a objectiu conservar la visió, no recuperar-la.

El glaucoma pot ocasionar ceguesa si no es tracta a temps

El glaucoma tot just provoca símptomes i l’experiència indica que les mascotes no comencen a donar signes evidents de ceguesa fins que aquesta està ja molt avançada. L’animal amb glaucoma es va adaptant a la pèrdua de camp visual sense adonar sent cada vegada més dificultós desenvolupar-se de forma normal. Per això, l’IVO recomana realitzar exploracions regulars per detectar a temps el glaucoma i aplicar el tractament més adequat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *