El cross linking es consolida com a tècnica més efectiva per a úlceres infeccioses en animals


El cross linking corneal (CXL) desinfecta la superfície de la còrnia en només 30 minuts i sense riscos per al pacient. En medicina veterinària s’utilitza sobretot per al tractament de dues patologies molt freqüents en animals: les úlceres infectades i les queratitis bulloses.

El cross linking per a queratitis infeccioses va ser tema central del 10è Congrés Internacional de Cross Linking de Zurich

El comitè del 10º Congrés Internacional de Cross-Linking va seleccionar com a tema central de l’any el cross linking per al tractament de les úlceres infeccioses (PACK-CXL), en tractar-se d’un problema que es presenta de manera molt habitual també en animals, especialment en gats, gossos i cavalls.

D’aquesta manera, el congrés va incorporar per primera vegada la disciplina de Medicina Veterinaria en el seu programa, en una taula rodona en què va participar com a convidat el Dr. Paco Simó, fundador de l’IVO.

CXL-Congress-Cross-linking-Zurich

El cross linking en gossos, gats i cavalls

En medicina veterinària, el cross linking s’utilitza especialment per al tractament de dues patologies molt freqüents: les úlceres infectades y les queratitis bulloses. Aquestes últimes són un tipus d’inflamació que afecta sobretot a gossos adults.

La tècnica del cross-linking es basa en la riboflavina i la radiació ultraviolada. S’impregna la superfície de l’ull de vitamina i s’hi apliquen làmpares ultraviolades que provoquen reaccions sobre la còrnia per desinfectar totalment els bacteris i gèrmens de la superfície de la còrnia. En mitja hora, que és la duració del tractament, la còrnia deixa d’estar infectada.

 

ojo-caballo

El cross linking té resultats molt efectius també en cavalls. Foto: Shanna Waller

El cross linking no dura més de 30 minuts i no hi ha riscos per al pacient

En molts casos l’aplicació d’un únic tractament de mitja hora desinfecta la còrnia sense més complicacions, i a més redueix l’aplicació de gotes a només dues vegades al dia enlloc de l’aplicació intensiva (una cada hora) que és necessària en alguns tipus d’infecions de còrnia.

El cross linking redueix les cicatrius i incrementa la transparència de la còrnia

Les queratitis bulloses, que afecten sobretot a pacuents adults, són molt doloroses. La degeneració de la còrnia provoca una butllofa a l’ull que acaba reventant i provocant una úlcera, que acostuma a ser recurrent.

Amb el cross-linking s’aconsegueix endurir la superfície de la còrnia evitant l’aparició de butllofes, i la còrnia es torna més transparent.

Un altre dels avantatges d’aquesta tècnica és que, comparada amb el tractament per empelts, redueix la possibilitat de cicatrius.

cross-linking-corneal-2

Úlcera que es pot tractar amb cross linking corneal. Foto: IVO

cross-linking-corneal

Úlcera que es pot tractar amb cross linking corneal. Foto: IVO

L’oftalmologia veterinària, per primera vegada al X Congrés de Cross Linking celebrat a Zurich

El Dr. Paco Simó va participar com a convidat a la taula rodona sobr la tècnica del cross linking en les queratitis infeccioses en animals, també anomenada PACK-CXL (Photo Activated Chromophore for Keratitis)

El programa de la sessió va ser el següent:

  • Adaptació de la tècnica CXL (Corneal Cross Linking) a l’oftalmología veterinària (en especial gossos, gats y cavalls)
  • Tractament de la queratitis infecciosa en cavalls
  • Tractament  de la queratitis bullosa en gossos
  • Optimització del protocol de cross linking en les queratitis infeccioses
  • Absorció de la riboflavina en distintes espècies

 

Informació elaborada pel Dr. Paco Simó Ver el perfil de Paco Simó en LinkedIn, oftalmòleg del Institut Veterinari Oftalmològic de Barcelona. Tots els drets reservats. Darrera actualització: 2015.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *